Ako vas do posla iz snova, za koji ste kvalifikovani i spremni, deli samo jedan intervju, vreme je da ga temeljno pripremite!

Da vam pomognemo, u sledećim redovima naveli smo 5 najčešćih pitanja koja možete da očekujete na bilo kojem razgovoru za posao. Ukoliko spremite odgovore na njih i usvojite savete iz ovog bloga na intervjuu ćete delovati samouvereno i smireno, čime ćete ostaviti odličan utisak na poslodavca. Pa, pročitajte!

#1 Kako biste opisali sebe u tri rečenice?

Obavezno osmislite odgovor na pitanje – Kako biste opisali sebe u tri rečenice?, jer će vas ono čekati na gotovo svakom  intervjuu za posao.

Naravno, nije ni malo lak zadatak da svoje kompleksne karakteristike, poslovne uspehe i aspiracije upakujete u samo nekoliko rečenica. Međutim, posmatrajte ovo čuveno prvo pitanje kao priliku da se separišete od ostalih kandidata, impresionirate i zainteresujete poslodavca.

Govorite samopouzdano i konkretno. Nemojte pričati u frazama i ono što znate da vaš potencijalni poslodavac sigurno želi da čuje. Iskreno kažite nekoliko reči o sebi, ali i istaknite osobine koje smatrate da će biti pogodne i potrebne za rad na željenoj poziciji.

Ako želite da radite u oblasti medicine i zdravstva, na primer, nemojte govoriti o tome kako ste inovativni, kreativni ili duhoviti, čak iako je to slučaj, jer poslodavce to neće interesovati. Umesto toga, ispričajte im o svojoj snalažljivosti, posvećenosti, empatičnosti i fleksibilnosti.

#2 Vaše vrline i mane?

Kandidati obično na očekivano pitanje o njihovim manama odgovoraju kao po automatizmu sa – perfekcionista sam!  A onda, kada im se u CV-u potkrade koja slovna greška, poslodavac zna da sigurno nije reč ni o kakvom perfekcionisti. Takve odgovore zato treba izbegavati, posebno jer su ih HR stručnjaci već bezbroj puta čuli na intervjuu od ostalih kandidata.

Umesto toga, savetujemo da se istaknite na razgovoru za posao i za promenu, budite iskreni! Recite zaista koje su vaše vrline i mane i navedite načine na koje se trudite da svoje dobre osobine unapredite, a loše potpuno eliminišete i promenite. Takvi odgovori će ukazati na vašu spremnost da radite na sebi, ali i da otvoreno komunicirate.

#3 Koliku platu očekujete?

Iz bojazni da na razgovoru za posao ne ispadnu suviše pohlepni, kažu previsoku cifru i zato budu odbijeni, mnogi obično nerado odgovaraju na pitanje o visini plate koju očekuju za obavljanje posla na određenoj poziciji.

Međutim, ne možete pogrešiti ako navete raspon plate koju priželjkujete. Tako, ako se prijavljujete za rad u nekoj IT firmi, raspitajte se koliko je prosečna plata u toj kompaniji i navedite da očekujete da vam mesečna primanja budu od 700 do 1000 evra, na primer. Ovim odgovorom, pokazaćete svoju fleksibilnost i spremnost na kompromise.

#4 Gde vidite sebe za nekoliko godina?

Zamislite da na razgovoru za posao u oblasti arhitekture na pitanje – Gde vidite sebe za 5-10 godina?, odgovorite da maštate o tome da se bavite online trgovinom i da postanete uspešan preduzetnik. Šta mislite, da li bi se to svidelo poslodavcu?

Takvim pitanjem poslodavci žele da saznaju vaše planove vezane za buduću karijeru, da procene vašu ambicioznost, motivisanost, spremnost da napredujete i učite. Sve će im to ukazati da njihova kompanija nije samo usputna stanica na kojoj ćete zaraditi nešto para, dok ne nađete nešto bolje, već mesto gde ćete se posvetiti rešavanju svih poslovnih zadataka, zato što znate da će vam to doneti iskustvo i znanje!

#5 Zašto bi trebalo baš Vas da zaposlimo?

Iako biste na pitanje – Zašto bi trebalo Vas da zaposlimo?, najradije  odgovorili sa – Zato što mi je potreban posao, to ipak ne možete uraditi!

Odgovor na ovo pitanje nikako ne treba da se fokusira na vaše želje i očekivanja, već mora da ukaže na vaš potencijalni doprinos kompaniji za koju želite da radite.

Zato, pre nego što odete na intervju, zapitajte se sa kojim problemima se suočava određena firma za koju želiite da radite, koje rešenje biste mogli da joj ponudite, koji su to vaši potencijali, talenti i prethodna radna iskustva koja bi bila od koristi poslodavcu.

Tako, ukoliko želite da budete deo marketing i PR tima neke firme, na razgovoru za posao iznesite vaše stavove u kom smeru bi trebalo voditi marketinšku kampanju kod njih, na koji način biste vi usmerili promotivne aktivnosti i da li i kako biste pokrenuli oglašavanje na internetu.

Vreme je da nađete oglas za posao iz snova, odete na intervju i napokon započnete svoju karijeru. Ako vam je baš razgovor za posao najveća prepreka, vreme je da ga pripremite! Nadamo se da će vam u tome pomoći tekst koji ste upravo pročitali. Srećno!