Neki ljudi imaju dovoljno sreće da shvate šta žele da rade za novac veoma rano u životu. Možda imaju sjajan ideal o tome koji posao žele i put kojim mogu da dođu do njega. Ovo se, međutim, ne dešava svima.

Drugi provode mnogo godina pokušavajući da shvate šta žele da rade. U međuvremenu, mogli bi da prihvate prvi posao koji im je dostupan da sastave kraj s krajem. Ako otkriju da imaju sposobnost za posao koji obavljaju, mogli bi da nastave da se kreću u tom pravcu radi pogodnosti.

Međutim, kako god da ste ušli u vaš trenutni posao i karijeru, moglo bi da dođe vreme kada ćete osetiti da želite da napravite promenu. Postoji nekoliko razloga zašto možete da donesete ovu odluku. Hajde da sada razgovaramo o nekim od najčešćih.

Osećate da postoji mnogo diskriminacije u vašoj karijeri

Postoje entiteti koji pokušavaju da spreče diskriminaciju zaposlenih. Ove organizacije su od ključne važnosti jer mogu da budu sve što može da se suprotstavi kompanijama ako pokušaju da nepravedno otpuste zaposlene.  

Bez obzira da li vas ovi entiteti podržavaju ili ne, može da dođe vreme kada ćete se osećati kao da više ne želite da budete u određenom polju jer vam ono nije prijateljsko. Možda vas neće dobro dočekati zbog vašeg pola, rase, seksualnosti, religije ili iz nekog drugog razloga.

Nezakonito je otpustiti nekoga ili ne zaposliti ga iz razloga koje smo naveli, ali samo zato što je nezakonito, to ponekad ne menja stav čitave industrije. Ako imate posla sa svakodnevnim komentarima kolega, taktikama isključivanja i tako dalje, takvo ponašanje može da vas iscrpi kako meseci i godine prolaze.

Možda se jednostavno osećate kao da više ne možete da se nosite sa tim, a promena iz jedne kompanije u drugu neće da reši taj problem. Mogli biste da odlučite da u potpunosti nastavite drugu karijeru. Možda ovaj isključujući način razmišljanja neće postojati u nekoj drugoj oblasti. 

Imate priliku na drugom mestu

Možete da radite za kompaniju mnogo godina i tamo vam se sviđa. Međutim, možda ćete stići do određenog mesta ili određene pozicije, i ne mislite da ćete ikada moći da napredujete više od onoga gde ste.

Nije uvek lako to sebi da se prizna. Možda volite vašeg šefa i kolege, ali znate da ako ostanete tamo, nikada nećete zaraditi više novca od onoga što trenutno dobijate, a takođe nećete steći ni prestiž.

Ako se to desi, a druga kompanija vam ponudi posao, možete da odlučite da idete sa njima. Možda ćete odlučiti da je to najbolji potez za vašu porodicu zbog dodatnog novca koji možete da zaradite, i to je pravi potez za vas zbog novog radnog mesta u kojem možete da uživate.

Umorni ste od puta vaše karijere

Možda ćete odlučiti da odete na drugi posao ili na potpuno drugačiji put u karijeri jer već dugo radite istu stvar. Možda ste radili radeći u suštini istu stvar više godina. Ako to volite, to bi moglo da vam bude dovoljno, ali ako strast ne postoji kao nekada, to bi mogao da bude podsticaj da odustanete i potražite druge opcije.

Vaša karijera može da se zaravnja ako niste pažljivi. Kada se to dogodi, možda ćete otkriti da se nalazite na mestu gde se osećate srećno, ili ćete možda otkriti da niste zadovoljni kao što ste oduvek mislili da ćete biti.

Ako se osećate kao da niste ispunjeni u vašem trenutnom poslu, a druge prilike bi vam mogle bolje da odgovaraju, možda ćete doneti hrabru odluku da nastavite dalje. To bi moglo da uzdrma status kvo, ali bi moglo da se ispostavi da je to upravo ono što vam treba. 

Možda želite da se preselite na geografski drugu lokaciju

Možda imate određeni posao zbog mesta gde živite. Možda ćete godinama ostati na tom poslu jer ste odlučili da ostanete u istom gradu ili državi. Možda tamo imate mnogo prijatelja i članova porodice, tako da je to deo onoga što vam se sviđa u vašoj trenutnoj situaciji.

Možda se vaša osećanja prema tom gradu ili državi menjaju kako vreme prolazi. Možda vam se to mesto više ne sviđa jer osećate da se politički promenilo. Možda neki od vaših rođaka umiru ili su se odselili.

Možda ćete se posvađati sa prijateljima. Postoji toliko različitih razloga zašto vaša osećanja prema određenoj geografskoj lokaciji mogu da se promene.

Međutim, ako se to dogodi, možda ćete otkriti da više nema smisla ostati tamo gde jeste za određeni posao. Ako ste sigurni da možete da dobijete uporediv ili čak bolji posao ako se odselite, možda ćete odlučiti da vaša pozicija nije dovoljno jak motivator da ostanete tamo gde jeste.

Možda ćete otići zbog veze

Možda imate posao koji volite, ali uđete u vezu sa nekim ko ili živi negde drugde, ili oni žive tamo gde ste vi, ali onda odluče da se presele. Ako dostignete tačku u kojoj osećate da vam je stalo do pojedinca više nego do vašeg posla ili bilo čega drugog u vašem životu, to bi mogao da bude podsticaj koji trebate da bi otišli.  

Veza može da promeni sve u vašem životu, i to svakako može da uključuje i vaš posao. Ako odmerite posao u odnosu na vezu i ovo poslednja pobedi, verovatno ćete učiniti sve što možete da budete sa tom osobom. Ako kažu da žele da se presele i okušaju sreću negde drugde, i zamole vas da pođete sa njima, vaš posao može da postane kolateralna šteta. Zapamtite da su vaš posao i karijera važni, ali ponekad postoje i drugi elementi u vašem životu koji su važniji.