Vreme je najdragoceniji resurs. Ne možemo ga kupiti niti zaustaviti kako bismo uradili sve što smo zaplanirali. Neefikasno korišćenje vremena može za posledicu imati odlaganje posla odnosno probijanje rokova, ali i nedostatak slobodnog vremena koje želimo provesti sa porodicom ili prijateljima. Zato je od velike važnosti kako upravljamo vremenom. 

Moderna tehnologija nam može i u tome pomoći. Korišćenje Time Management aplikacija za upravljanje vremenom je jedan od najlakših načina da poboljšamo svoju produktivnost. Umesto da na različitim mestima zapisujemo svoje obaveze, poput poslovnih sastanaka, liste za kupovinu namirnica i slično, uz pomoć aplikacija za upravljanje vremenom možemo lako sve pratiti na jednom mestu – na našem pametnom telefonu. Na ovaj način ne samo da ćemo brže i lakše postići svoje ciljeve, već ćemo dugoročno i uštedeti vreme. 

Postoji puno Time management aplikacija, a mi smo izdvojili nekoliko njih za koje smatramo da vam mogu biti od naročite koristi. Pročitajte. 

#1 Todoist

Ova aplikacija razvijena je pre više od jedne decenije i koristi je više od 25 miliona ljudi širom sveta. Prema ocenama, svrstava se u sam vrh softvera koji se korsite za ovu namenu.

Svoj visok rejting Todoist duguje tome što je jedna od najsveobuhvatnijih i lako dostupnih aplikacija. S obzirom da se prvi put pojavila 2007. godine, tokom vremena je dograđivana i pridodate su joj brojne funkcije koje mogu biti od velike pomoći korisnicima.

Bez obzira da li želite da postavite lične ciljeve ili pokrenete poslovni projekat, kako biste pratili produktivnost na poslu, Todoist ima opciju i za jednu i za drugu upotrebu. Možete kreirati i pratiti zadatke i podzadatke, lako dodeljujući dužnosti drugim licima i imati pregled svega što se dešava u vezi projekta na kome radite. Možete postavljati i određivati prioritet zadataka, ali i komunicirati sa kolegama, što je dodatno čini pogodnom.

Naravno, postoji besplatna verzija sa karakteristikama koje su prilično ograničene ali ako kupite premijum nalog za oko 3 dolara mesečno dobićete mnogo toga. 

Trodoist je lako dostupan softver, sa pažljivo isplaniranim i postavljenim ASO parametrima optimizovanim za app store tako da je aplikaciju moguće koristiti kako na iOS, tako i na uređajima Android, macOS i Windows operativnim sistemom. Ovo praktično znači da kada kreirate nalog bez problema ga možete pratiti i raditi u njemu bez obzira da li je u pitanju mobilni telefon, tablet, desktop ili laptop računar.

#2 Trello

Bez obzira na koji način volite da planirate vaše projekte i vreme, Trello vam omogućava da lako i brzo vidite šta, ko i koliko je uradio u vašem timu. Na taj način nikada nećete izgubiti kontrolu nad nekim važnim događajem.

Ako tražite jednostavan način da upravljate projektima i zadacima, ova aplikacija je prava stvar, posebno ako imate više saradnika u projektu. Trello je dizajniran kao softver koji potpomaže saradnju u timu, što znači da projekti i zadaci mogu biti praćeni i dodeljivani članovima ekipe.

Vizuelno gledano, ova aplikacija je veoma privlačna, sa bojama, trakama zadataka i avatarima koji pokazuju na čemu se trenutno radi. Na taj način, svi članovi tima mogu da budu na istoj stranici, onoj koja prikazuje napredovanje projekta u globalu, bez potrebe da duboko ulaze u svaku fazu projekta (mada je i to moguće ako želite).

Besplatna verzija ima veliki broj funkcija, uključujući i skladištenje podataka. Za otprilike oko 13 dolara po korisniku na mesečnom nivou odnosno oko 120 dolara ako želite godišnju pretplatu biće vam dostupne i dodatne kontrolne table i prikazi kalendara. 

Velike kompanije poput eBay i Fendera su korisnici ove aplikacije. Njihova potreba za optimizacijom i unapređenjem projekata je postala ključni izazov, pa su se iz praktičnih razloga odlučili za ovu aplikaciju. Osim praćenja projekata i timova, ona može da sinhronizuje rad između mobilnih uređaja (koji rade pod iOS i Android operativnim sistemom) i desktop aplikacija (sa macOS i Windows operativnim sistemom).

#3 Evernote

Ova aplikacija vam omogućava da pravite tekstualne ali i glasovne beleške, skenirate slike, kačite dokumente i snimate klipove sa veba. Evernote će vam pomoći da celu organizaciju nekog događaja držite na jednom mestu, od ličnih trenutaka do nekih složenih projekata. Ima opcije pretraživanja teksta ali i slika. Možete mu pristupiti sa računara, tableta ili pametnog telefona, čak i ako niste onlajn.

Početna tabla vam omogućava da imate jednostavan i organizovan pregled relevantnog sadržaja. Ima mogućnost integrisanja sa Google kalendarom, kako biste mogli videti predstojeće događaje i slične beleške. Maksimalna veličina beleški je do 200 megabajta, tako da tu možete skladištiti i čuvati fotografije i prezentacije u visokoj rezoluciji.

#4 RescueTime – Use Your Time Wisely

Ako sumnjate da li svoje vreme koristite na pravi način, RescueTime može biti prava aplikacij za vas. Ona će vam slati nedeljne izveštaje sa naznakama na stvarima koje vam “kradu” vreme. Pored funkcije automatskog praćenja vremena ova aplikacija ima i veoma efikasne alate za izveštavanje. Ona vam može pomoći kada je u pitanju preopterećenje zadacima, a takođe ima i deo koji je posvećen upravljanju vremenom među članovima tima.

Rescue Time je više automatski zasnovana aplikacija za praćenje produktivnosti. Automatski meri količinu vremena koje provodite na različitim softverima ili veb lokacijama, a zatim ih kao podatke čuva u oblaku, gde su vam lako dostupni. Kada je instalirate, dobićete tačne podatke o tome koliko dugo ste bili na raznim veb lokacijama koje vam oduzimaju mnogo vremena. Čim pređete sa jedne na drugu lokaciju, aplikacija odmah počinje da beleži novo vreme.

Takođe možete da podesite alarme koji vas obaveštavaju kada ste već utrošili previše vremena na lokaciji koju ste postavili na listu. Na primer, može vas obavestiti o tome kada su prošla dva sata otkako ste se uključili na Facebook. Dostupna je za uređaje sa iOS i Android operativnim sistemom ali i za desktop računare. 

#5 Remember the Milk

Ova aplikacija je savršen menadžer zadataka koji vam omogućava da zabeležite stvari na vašoj listi obaveza. Takođe će vas podsećati da se pozabavite rešavanjem onih obaveza koje su prioritetne. Pomoću Remember the Milk ćete moći da dodajete zadatke, povežete podzadatke sa glavnim zadacima i definišete rokove, odnosno označite kada koji zadatak treba da uradite. 

Dizajnirana je tako da softver pravi razliku između ličnih i profesionalnih zadataka, ali možete dodatno raščlanjivati zadatke tako što ćete sami postavljati kategorije. Pametne liste se kreiraju na osnovu posebnih kriterijuma koje ste prethodno sami definisali. Automatski se ažuriraju kada se nešto promeni u vašim osnovnim zadacima. Ova aplikacija dostupna je na velikom broju platformi: Web, Chrome, Firefox, Safari, Mac, Windows, Linux, iOS, Android, Blackberry, Apple Watch.

#6 Google Task

Na kraju, da pomenemo i Google-ov alat, Google Task. Kao što i samo ime kaže, ovo je aplikacija namenjena za snimanje, uređivanje i upravljanje zadacima, bez obzira na njihov tip. Svaki zadatak koji postavite automatski će se sinhronizovati na svim vašim uređajima.

Pomoću Google Task-a možete napraviti specijalizovane liste zadataka koje prikazuju samo najvažnije zadatke. Možete ih podeliti na podzadatke radi lakšeg upravljanja ali i postaviti rokove za njihovo izvršenje. Takođe, možete postavljati prioritete u izvršavanju zadataka. 

Integracija sa Gmail-om i Google kalendarom je od velike koristi. Na primer, možete direktno iz e-poruke kreirati zadatak ili pogledati sve zadatke na bočnoj traci Gmail radnog prostora, i to sve dok pregledate poštu koja vam je stigla. Dostupna je za Web, iOS, Android, Windows, macOS, Linux, Firefox i Chrome.

Zaključak

Bez obzira da li vam je potrebna aplikacija za upravljanje vremenom za ličnu ili poslovnu upotrebu, sigurno je da će jedna od gore navedenih zadovoljiti vaše potrebe. Možda će vam biti potrebno da probate više aplikacija kako biste videli koja od njih vam najviše odgovara, ali sigurno vredi utoršenog vremena. 

Bez obzira da li ste roditelj koji želi da upravlja porodičnim kalendarom ili upravljate timom od 50 ljudi, biće vam potreban efikasan način da pratite sve aktivnosti. Time Managemen aplikacije će vam upravo omogućiti da utrošite manje vremena na projekat i obezbedite više slobodnog vremena za sebe i svoje najbliže.