Ako ste poput nas, kada čujete izraz „svesnost“, zamišljate prosvetljene monahe ispred tibetanskog manastira ili džedaje koji rukuju svetlosnom sabljom. Ne biste mnogo pogrešili, ali pažljivost takođe može da izgleda i to kada sedite za vašim radnim stolom. Izgleda da obraćate pažnju na način na koji vam se vrat malo izvija napred, ili kako su vam ramena malo pogrbljena. Da li ste upravo primetili kako su vam ramena postavljena? Dobro ste počeli.

Iako svesnost vodi poreklo iz budističke religije, danas je postala sekularno popularna praksa kako bi se povećala produktivnost, smanjio stres i povratila kontrola nad vašim mislima i emocijama. Čitajte dalje za neke korisne načine na koje možete da vežbate svesnost tokom radnog dana.

Nakon što parkirate automobil na parking, ugasite motor i radio i samo sedite u tišini nekoliko minuta pre nego što kancelarijski stimulansi pokušaju da vas povuku u milion pravaca. Ako sedite sami sa vašim mislima nekoliko minuta, osećate se da ste malo van zone udobnosti, evo nekih stvari na koje treba da se fokusirate:

  • Obratite pažnju na vaše disanje
  • Uradite skeniranje tela
  • Proverite vaša osećanja
  • Posmatrajte svetlost, zvukove, energiju

Zapamtite da poenta ove vežbe nije da oterate misli; već da primetite, prihvatite i cenite vaše misli na način koji je ljubazan prema vama samima.

Smirite se pre paljenja

Tokom kratkog izleta od automobila do zgrade, verovatno ste bar jednom proverili telefon ili naleteli na nekoga sa pitanjem koje izaziva stres. Dajte sebi još jedan miran, svestan trenutak i izazovite sebe da pauzirate 30 sekundi pre nego što uključite računar.

Izvan vida, izvan svesnosti

Prosečan korisnik pametnog telefona proverava njegov telefon 200 puta dnevno, a 12% populacije se smatra zaista „zavisnim“ od njihovih telefona. To je uznemirujuća statistika s obzirom na to da su na radnom mestu ljudi 26 odsto produktivniji kada ih telefon ne ometa. Ako više volite da budete na produktivnoj strani statistike, evo nekoliko taktika kako biste izbegli zamke zavisnosti od pametnog telefona:

  • Sklonite telefon iz vidokruga. Ne samo da ćete izbeći ometanje da budete slepi za dolazeće e-poruke ili obaveštenja sa Instagram-a – ako telefon ne bude ispred vas tokom sastanaka, to pokazuje kolegama da je važno da budete prisutni. Ovo podiže njihov nivo poštovanja i pozitivnog pogleda na vas na radnom mestu.
  • Osim ako nisu vremenski osetljivi, sačekajte 24 sata da odgovorite na e-poruke. Nažalost, u ovoj kulturi vreme je novac i odmah dostupnost je ključna za uspeh mnogih poslovnih modela – jer to je ono što potrošači očekuju. Ako možete da priuštite sebi da postavite ovaj presedan u stopi odgovora, vaše prijemno sanduče ima manje kontrole nad vama i vašim nivoima stresa.
  • Pratite upotrebu telefona. Lako je biti uvučen u vrtlog društvenih medija, a da toga niste ni svesni. Ne samo da ste prekinuli zadatak tako što ste podigli telefon, već ste i izgubili vreme ne radeći nešto produktivno. Pokušajte da preuzmete neku aplikaciju koja će vas nakon nekog vremena upozoriti da je vreme da više ne koristite mobilni.
  • Vodite računa o vašem držanju dok gledate u telefon. Govor tela je veoma moćno sredstvo komunikacije. Na poslu, vaš govor tela treba da bude samouveren i moćan, a ne nesiguran. Što duže gledate u telefon, to će vam se leđa ili ramena više nesvesno pogrbiti.

Šta kažete?

Da li ste ikada slušali nekoga kako priča dok ste istovremeno sanjali o tome šta ćete pojesti za večeru… samo da biste otkrili da niste čuli nijednu reč od njega? Zatim počinjete da paničite dok pokušavate da shvatite kako da odgovorite? Da, ni ja. Ali, *za svaki slučaj* da se to jednog dana dogodi, evo nekoliko načina da obuzdate sklonosti neaktivnih slušalaca.

Dok neko govori:

  • Postavlјajte pitanja
  • Zapišite beleške (pažljivo, da ne crtate nešto koliko da crtate)
  • Dajte povratne informacije
  • Odložite odluke

Ne budi stolica, budi loptica

Lako je vratiti se lošim navikama kada se osećate prijatno. Jedan od načina da naterate vaše telo (a samim tim i um) da ostane budno je da zamenite okretnu stolicu za lopticu koja se odbija. Sedenje na lopti za vežbanje povećava produktivnost i pažnju dok vežbate trbušnjake i prilagođavate držanje.

Trgnite se

Guglanje „gumene trake za svesnost“ zapravo daje prave i obilne rezultate. Istraživanja pokazuju da je nošenje gumene trake oko zgloba i (nežno) puckanje kada se osećate preopterećeno jedan od načina da izazovete prekid misaonih obrazaca. Dakle, zgrabite gumicu iz ormara i bukvalno se oslobodite lošeg ili uznemirenog raspoloženja.

Nadamo se da će vam neke od navedenih stvari biti od koristi i da će vam pomoći da budete pažljiviji (i smireniji) na poslu. Pišite nam u komentarima vaša iskustva.