Pregledali ste stotine rezime-a i prethodno razgovarali sa određenim brojem kandidata preko telefona. Vaši lični intervjui su zakazani i sigurni ste da je jedan od kandidata pravi izbor za vaš tim. Sada je sve u izboru pravog kandidata…

Sačuvajte se glavobolje zbog donošenja pogrešne odluke. Koristite ovih 9 saveta koji će vam pomoći da procenite kandidate tokom procesa intervjua:

1. Pročitajte njihov govor tela

Potražite tragove o kandidatu u pokretima ruku, gestovima, rukovanju i kontaktu očima. Govor tela kandidata može da vam da uvid u to kako se oseća, kakva je osoba i koliko je zainteresovan za vašu poslovnu priliku.

2. Fokusirajte se na specifična iskustva i dostignuća

Kao osoba koja vrši intervju, možete da tražite odgovore kandidata koji prate STAR metod (situacija, cilj, akcija, rezultat). To je odličan način za prikupljanje uvida o prošlim iskustvima i važnim dostignućima.

3. Procenite njihovu radnu etiku i stav

Budite u potrazi za jezikom koji ukazuje da je kandidat imao poteškoća u radu sa kolegama ili menadžmentom u prošlosti. I postavljajte pitanja o tome kako se kandidat nosi sa velikim poslom, menjanjem prioriteta i organizacijom.

4. Saznajte da li oni uče celog života

Zaposleni sa velikim potencijalom su veoma radoznali. Oni žele da kontinuirano uče – dodajući nove veštine i alate njihovvom arsenalu znanja. Ova vrsta kandidata može da raste u vašoj kompaniji i postane neprocenjiv resurs.

5. Dobijte povratne informacije od ljudi koji nisu bili na intervjuu

Možete da se odlučite da nekoliko članova tima intervjuiše kandidate. Ovo je odličan način da uključite tim u odluku o zapošljavanju. Ali, takođe je važno da dobijete povratne informacije od onih koji su komunicirali sa kandidatom i van intervjua.

Kako se kandidat ponašao prema službeniku recepcije koji ga je dočekao? Ako su dobili obilazak kancelarije, kakav je bio prvi utisak onih koji su nakratko upoznali kandidata?

6. Pitajte ih o nečemu u čemu su strastveni

Želite da saznate više o kandidatu? Budite pričljivi i otvoreni. Radite teme sa kojima se kandidati osećaju prijatno i samopouzdano govoreći u vašem intervjuu. Veća je verovatnoća da ćete prikupiti vredna zapažanja o njima i otkriti šta ih čini da se „pokrenu“.

7. Dajte im projekat ili problem za rešavanje

Ideja da se kandidatima da projekat koji treba da urade ili problem za rešavanje nije toliko u tome da se vidi njihov krajnji rezultat. To je pametan način da odredite kako razvijaju procese i kako traže rešenja.

8. Obratite pažnju na pitanja koja postavljaju

Svi odlični kandidati treba da imaju pitanja o poslu, vašoj kompaniji i kulturi. Da li su pitanja pronicljiva? Da li pokazuju koliko su oduševljeni ulogom? Možete da dobijete značajne informacije o njihovom nivou interesovanja, načinu na koji dijagnostikuju probleme, kako obrađuju podatke i još mnogo toga.

9. Postavite sebi 5 pitanja

Postoji 5 glavnih pitanja na koja želite da možete da odgovorite pre nego što ponudite ulogu bilo kom kandidatu:

  • Da li je kandidat sposoban da radi posao?
  • Da li su motivisani da rade posao?
  • Da li je kandidat zainteresovan za učenje novih veština?
  • Da li je kandidat obučen?
  • Da li odgovaraju vašoj timskoj kulturi?

Uverite se da gledate dalje od veština i kako kandidati izgledaju na papiru. Najbolji kandidat treba da ima najneophodnije veštine, ali i potencijal da raste i da bude u skladu sa kulturom vašeg tima.