Bez obzira u kojoj ste industriji, postoje određeni faktori – kao što su zadovolјstvo poslom i radno okruženje – koji u velikoj meri utiču na stopu zadržavanja zaposlenih. Efikasni lideri su svesni da količina podrške koju zaposleni dobijaju od menadžmenta takođe doprinosi tome. Međutim, čak i najiskusniji menadžeri možda ne shvataju da postoji određena grupa zaposlenih u bilo kojoj organizaciji kojoj je možda potrebna dodatna ili drugačija podrška od ostalih njihovih kolega.

Imati žene na rukovodećim pozicijama nije neuobičajeno u većini industrija, ali sveukupno, jaz i dalјe ostaje do danas između količine muškaraca i količine žena u ovim ulogama. Iako globalno, žene čine 40% radno aktivnog stanovništva, one čine samo 34% rukovodećih pozicija u svetu. Deo razloga zašto ima značajno manje žena na rukovodećim pozicijama je jednostavno zato što se mnoge žene ne prijavlјuju za određene liderske pozicije.

Da bi se na pravi način rešio ovaj jaz i ohrabrile žene da ostvare liderske uloge, neophodno je pozabaviti se vrstom podrške ženama u liderstvu i tačno kako organizacije mogu da pruže tu vrstu podrške.

Zašto je ženama u rukovodstvu potrebna podrška

Kada je reč o liderskim pozicijama, posebno u velikim korporacijama i politici, mnogo je manje žena nego muškaraca na ovim pozicijama. Zanimlјivo je da nije uvek diskriminacija ta koja uzrokuje ovaj jaz na rukovodećim pozicijama i jedan od glavnih faktora koji doprinose je zapravo samoizbor. Samoizbor znači da se manje žena nego muškaraca zapravo prijavlјuje ili pokušava da radi na tome da bude na određenim izvršnim pozicijama.
Znamo da ima mnogo sposobnih žena u rukovodstvima koje imaju sposobnost da napreduju u istim ulogama kao i njihove muške kolege. Ovo je navelo mnoge lidere da se zapitaju zašto žene ne traže ove uloge i kako bi se ti brojevi promenili da žene u rukovodstvu dobiju podršku koja im je potrebna.

Šta sprečava žene da traže liderske uloge?

Jedan od razloga zašto se žene možda ne prijavlјuju ili ne traže da budu izabrane na ove vrste pozicija je samopouzdanje. Prema studiji koju je sprovela Američka ekonomska asocijacija, manje je verovatno da će žene imati pozitivan pogled na sebe i poverenje u njihove sposobnosti kao lidera. Ako nedostatak samopouzdanja doprinosi tome da žene ostaju van rukovodećih uloga, onda je od klјučne važnosti da organizacije ispitaju njihovu obuku i na profesionalnom i na izvršnom nivou.

Podsticanje žena da vrše liderske uloge i podržavanje onih koje su već lideri je korisno za radno mesto u celini. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je izjavila da su „žene najneiskorišćenije ekonomsko bogatstvo u svetskoj ekonomiji“.

7 nacina na koje podrske zenama 2Rodna pristrasnost kao faktor koji doprinosi

To što 34% žena predstavlјaju rukovodeće pozicije na globalnom radnom mestu pokazuje veliki napredak za žene u rukovodstvu. Da biste u potpunosti razumeli kakva je podrška ženama na radnom mestu potrebna, važno je napomenuti da se brojke u velikoj meri menjaju što se više penjete na korporativnoj lestvici. Kada je reč o kompanijama sa liste Fortune 500, jaz postaje još veći sa samo 2% žena koje dostižu poziciju generalnog direktora.

Jasno je da kada su u pitanju izvršne pozicije, određena rodna pristrasnost postoji zbog prirode i očekivanja pozicija kao što je generalni direktor velike korporacije. Stereotipi o muškarcima i ženama u rukovodstvu takođe postoje, a stvarnost da se žene obično posmatraju kao nežnije i osetlјivije od muškaraca često navodi neke na to da veruju da su žene manje sposobne vođe.

7 saveta za podršku ženama u liderstvu

Samo odgovarajućom obukom i obrazovanjem stereotipi na radnom mestu mogu da se odbace, čime se zatvara jaz i omogućava ženama da napreduju čak i na izvršnim pozicijama. Sledi sedam radnji koje svi menadžeri mogu da preduzmu u njihovim programima obuke ako žele da podrže žene da postanu bolјi lideri.

7 nacina na koje podrske zenama 1

  1. Pazite na stereotipe

    Kada imate posla sa lјudima, stereotipi će uvek da postoje. Jedan od stereotipa koji šteti ženama u rukovodstvu jeste uverenje da ako je službenica brižna ili osetlјiva, ona je nekompetentan lider. Ne možete da kontrolišete stereotipe koje zaposleni unose u organizaciju, ali možete da kontrolišete kulturu kompanije i način na koji se ti stereotipi rešavaju.

  2. Ohrabrite ih da rastu

    Ako je jedan od glavnih problema sa ženama koje su na rukovodećim pozicijama samoizbor, ohrabrite žene u vašoj organizaciji da prerastu u njihovu trenutnu ulogu i nastave da napreduju. Nuđenje mogućnosti mentorstva može da bude izuzetno korisno jer žene mogu da uče od iskusnijih lidera i da izgrade njihovo sopstveno samopouzdanje.

  3. Neka se čuju njihovi glasovi

    Istraživanja su pokazala da muškarci imaju tendenciju da prekidaju više od žena, a kada su u pitanju poslovni sastanci, to može da dovede do toga da se žene osećaju kao da se njihov glas ne čuje. Ako žene koje su trenutno na rukovodećim pozicijama ili traže liderske uloge nisu u stanju da govore tokom sastanaka, to takođe može da doprinese da ih vide kao nesposobne lidere. Uspostavlјanje protokola sastanaka, kao i odgovarajuća obuka za zaposlene mogu da osiguraju da se prema svima postupa pošteno tokom sastanaka.

  1. Napravite prostor za pregovore

    Kada je u pitanju jaz u platama između muškaraca i žena, jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose su pregovori. Ne samo da je manja verovatnoća da će žene pokušavati da pregovaraju o njihovim platama, već i kada to urade, dobijaju i lošije rezultate od njihovih muških kolega. Možete da podržite žene u vašoj organizaciji tako što ćete normalizovati pregovore i za muškarce i za žene, kao i da osigurate da se povećanje plata pravično procenjuje.

  1. Poštujte roditelјske uloge

    Pošto žene čine 40% globalne radne snage, to znači da značajan deo ukupne radne snage čine i majke. Samo u Sjedinjenim Državama zaposlene majke čine skoro 32% svih zaposlenih žena. Porodične obaveze su uzrok da se mnoge žene liderke vide kao manje posvećene njihovoj karijeri, iako to nije tačno za većinu zaposlenih majki. Pomaganje liderima da uspostave odgovarajuće granice između posla i života za zaposlene, kao i ponuda fleksibilnih radnih opcija može da bude izuzetno korisna za žene u liderstvu.

  1. Delite opterećenje

    Mnoge žene na radnom mestu nađu se u ulogama podrške, ali kada su žene na čelu, nije neuobičajeno da preuzmu veće opterećenje kada je u pitanju obuka novih zaposlenih ili opšte kancelarijske dužnosti. Da biste podržali žene u vašoj organizaciji, uverite se da je opterećenje ravnomerno raspoređeno i na muške i na ženske zaposlene.

  1. Ponudite jednake mogućnosti

    Zaposlene mogu da se suočavaju sa mnogim preprekama, ali mnoge takođe postaju jaki i efikasni lideri kada im se pruži prilika. Kada se u vašoj organizaciji pojave prilike za napredovanje, pobrinite se da se uzmu u obzir svi koji se kvalifikuju i da se jednake mogućnosti nude svim sposobnim zaposlenima. Ohrabrite žene na rukovodećim pozicijama da se prijave za unapređenja i osigurajte odgovarajuću obuku onima koji su odgovorni za odabiranje potencijalnih kandidata.

Podrška ženama u liderstvu je prilika za sve

Žene na radnom mestu su prešle dug put i uprkos izazovima sa kojima se mnoge još uvek suočavaju, njihov uspeh treba da se slavi. Čak i zaposlene majke, koje čine značajan deo zaposlenih žena, pronalaze načine da uravnoteže njihovu karijeru i porodični život kod kuće. Međutim, žene na rukovodećim pozicijama ne mogu da nastave da rastu i napreduju bez pomoći lidera za koje rade. Svaka organizacija ima priliku da raste i napreduje odabirom podrške njenim ženskim liderima.