Intervjui za posao mogu da budu nezgodan balansirajući čin. S jedne strane, ne želite da postavlјate ista pitanja koja su kandidati čuli u nebrojenim intervjuima u prošlosti, jer bi to moglo da podstakne pripremlјene, uvežbane odgovore. Pitanja poput „Koje su vaše tri najveće slabosti?“ i „Gde vidite sebe za pet godina?“ su uobičajena s razlogom – to su dobra pitanja – ali sigurno neće da inspirišu iskrene i spontane odgovore.

S druge strane, ne želite da budete previše kreativni sa vašim pitanjima, jer to može da dovede do toga da se kandidat oseća neprijatno. Što je još gore, možda ćete da završite sa beleškama punim nasumičnih informacija sa kojima ne znate šta da radite.

Da bi vam pomogli u proveravanju kandidata, stručnjaci za zapošlјavanje sastavili su dvadeset kreativnih pitanja za koja je ustanovlјeno da inspirišu iskrene i proniclјive odgovore.

  1. Šta bi vaša porodica rekla da je najjedinstvenija stvar o vama?

Pored postavlјanja svetlijeg tona, ovakvo pitanje vam omogućava da vidite volјu osobe da bude otvorena, a istovremeno nagoveštava da vaša kompanija podstiče jedinstvene ideje i ceni raznolikost.

  1. Šta biste želeli da uklonite iz vaše dnevne ili nedelјne radne rutine?

Kandidatov odgovor na ovo može da otkrije šta su spremni da tolerišu. To bi takođe moglo da ih podstakne da otkriju više o njihovim slabostima u vezi sa poslom.

  1. Kako biste pokušali da ubedite prijatelјa da radi za nas?

Ovo je pametan način da se pitate: „Da li ste istraživali našu kompaniju?“ Ali to takođe služi kao barometar njihovog nivoa uzbuđenja prema poziciji.

  1. Ispričajte nam o trenutku kada posao ili kompanija nisu se odlično uklapali.

Većina lјudi je radila na poslu koji nije bio idealno prilagođen njihovim veštinama ili ličnosti. Postavlјanje ovog pitanja može da otkrije koje kvalitete kandidat traži na poziciji ili kompaniji.

  1. Možete li da podelite vreme kada ste bili na poslu i pomislili „Volim ovo da radim! Ne mogu da verujem da sam sada plaćen?”

Za razliku od poslednjeg pitanja, ovo vam pomaže da vidite koje vrste stvari čine da se vaš potencijalni zaposleni oseća najmoćnije za obavlјanje poslova, kao i gde leže njegove strasti.

  1. Ko vam je u životu pomogao da ostvarite vaše cilјeve?

Ovo pitanje vam pomaže da vidite da li je kandidat postigao cilјeve koje je sam sebi postavio, a takođe pomaže da se utvrdi koje vrste lјudi mogu da budu dobri mentori za kandidata. Deo solidnog programa za učlanjenje je i mentorsko slaganje, a ovo pitanje može da vam pomogne da shvatite ko bi u vašem timu mogao da pomogne ovom novom zaposlenom da raste.

  1. Šta ili ko vas je sprečio da postignete cilј?

Ovo vam omogućava da vidite da li su spremni da preuzmu odgovornost za njihove nedostatke, ali takođe služi kao način da vidite ko u vašoj kancelariji može da se sukobi sa ovom osobom.

  1. Šta vam je najmrskije da radite?

Nije loše da potencijalni zaposleni imaju aspekte njihovog posla u kojima ne uživaju posebno. Ovo pitanje omogućava malo bezbrižne šale o kancelarijskom životu, a takođe može da vam da neke ideje o tome kako biste njihove prve nedelјe u kancelariji mogli da učinite prijatnijim.

  1. Ovde ste da biste se prodali… Koji je moto vašeg brenda?

Ovo vam omogućava da vidite koliko dobro kandidat može da smisli nešto kreativno na licu mesta. Ovo može da bude posebno dobro pitanje za lјude koji se intervjuišu za poziciju u marketingu, reklamiranju ili prodaji.

  1. Podelite priču o vremenu kada niste uspeli.

Neuspeh je deo života. Pitanje o tome može da vam pomogne da vidite da li je kandidat tip koji preuzima odgovornost za njegove greške. Ako vam kažu kako su došli do rešenja i transformisali njihov neuspeh u uspeh, to je dodatan bonus.

  1. Recimo da vi zapošlјavate. Šta biste tražili od kandidata za ovaj posao?

Ovo pitanje je zabavno okretanje klasičnog „Pričajte mi o vašim prednostima“. Odličan kandidat će u njegovom odgovoru da navede nekoliko stvari o sebi samome. Ovo pitanje takođe može da posluži kao test da se vidi kako donose odluke i koliko dobro razumeju dužnosti i odgovornosti pozicije.

  1. Koji je bio poslednji poklon koji ste nekome dali i zašto?

Odgovor kandidata može mnogo da kaže o njegovoj ili njenoj ličnosti. Da li su obzirni? Pažlјivi? Kreativni?

  1. Kako bi vas opisao vaš prethodni šef?

Ovo pitanje može da otkrije da li su stvari išle glatko na njihovom poslednjem poslu. Ako kandidat brzo odgovori, verovatno je došlo do obostranog prekida. Ako postoji malo oklevanja ili stiskanje zuba, možda ćete želeti da postavite dodatna pitanja kako biste pokušali da otkrijete koji su to problemi mogli da budu.

  1. Šta vas uzbuđuje?

Ovo pitanje može da vam pomogne da vidite da li je kultura vaše kompanije u skladu sa stvarima koje najviše motivišu kandidata.

  1. Prisetite se vašeg najbolјeg dana prošlog meseca ili prošle godine. Šta ste radili?

Ovo pitanje može da vam pokaže mnogo o potencijalnom zaposlenom, jer može da pokaže na šta su ponosni, šta cene i sa kim provode njihovo vreme.

  1. Kako biste opisali da su vaše vrednosti usklađene sa vrednostima naše kompanije?

Ovo je još jedno pitanje koje može da posluži u nekoliko svrha. Prvo, daje vam do znanja da li je potencijalni zaposlenik upoznat sa vrednostima vaše kompanije, a drugo, govori o tome da li bi se ovaj kandidat dobro uklapao u kulturu.

  1. Šta je ono u čemu se smatrate stručnjakom?

Ovo pitanje će da opusti lјude (jer svi vole da pričaju o njihovim hobijima i oblastima stručnosti) i moglo bi da vam pokaže koliko je kandidat samouveren i zaokružen. Takođe može da vam da priliku da saznate gde kandidatove strasti mogu da leže van posla.

  1. Možete li da podelite sa nama nezgodan trenutak kada ste mogli da se nasmejete sami sebi?

Sposobnost da sami sebe ne shvatate previše ozbilјno je prednost u bilo kojoj poziciji. Ako se kandidatu čini prijatno da podeli nezgodnu priču, to je dobar znak da je on ili ona opušten i samouveren.

  1. Šta nam niste rekli u ovom intervjuu, ali šta bi smo saznali nakon saradnje sa vama?

Ovo služi kao dobar znak, jer ostavlјa osećaj samopouzdanja i daje im još jednu priliku da podele nešto o sebi samima što nije napisano u njihovoj biografiji.

Kako odabrati najbolјa pitanja za intervju

19 jednistvenih pitanja za intervju 1

  • Upoznajte kulturu vaše kompanije.

Jasno definisana kultura kompanije koristi svim zainteresovanim stranama u vašem poslovanju. Zaposleni znaju za šta se zalažete i mogu da rade na tome da to odraze, a klijenti i potencijalni investitori mogu da vide šta vam je najvažnije.

Duboko poznavanje kulture vaše kompanije omogućava vam da to utkate u pitanja za intervju. Ovo može da vam pomogne da odredite ko će najbolјe da se uskladi sa cilјevima i snagama vaše kompanije.

  • Upoznajte se lično i personalno
    Izaberite pitanja koja će da podstaknu iskrene odgovore bez teksta. Potražite načine da presečete prijatne i prijatne ljudima odgovore da biste došli do srži o tome ko je ovaj kandidat i šta su njegovi istinski motivi.

I zapamtite, to ide u oba smera. Budite transparentni u vezi sa odgovornostima pozicije. Želite da kandidat ima uverenje da se i vaša kompanija dobro uklapa, takođe.

Pitajte za osnaživanje

Postavlјanje pitanja koja podstiču vašeg potencijalnog zaposlenog da se oseća dobro u vezi sa samim sobom da koristi svima. Uverite se da svako pitanje ima svrhu i da nije samo kreativno zarad kreativnosti. Obavestite ih kada dolazi „zabavno“ pitanje kako bi se osećali opušteno.