Da li otkrivate da više niste motivisani na poslu? Ovo može da bude znak da je vreme za novu poziciju! Dakle, kako bi trebalo da dobijete novu tezgu kada već radite? Traženje posla dok ste zaposleni može da bude nezgodno, ali planiranje unapred i strategija će vam pomoći da efikasno tražite posao.

Evo nekoliko koraka koje treba da preduzmete da biste maksimalno iskoristili ograničeno vreme:

  1. Dobro pripremite vaše materijale unapred

Uverite se da su svi vaši materijali, kao što su rezime, propratno pismo i reference, ažurni. Ovo će vam pomoći da ubrzate proces kada ćete da vašu prijavu predate različitim ulogama. Uverite se da vaš rezime odgovara onome šta imate na LinkedIn-u i zaista profilima. Na taj način, ako vas pronađu menadžeri za zapošljavanje ili regruteri, videće da su sva vaša profesionalna iskustva usklađena.

  1. Ažurirajte vaš LinkedIn profil

Koristite Linkedin za vašu punu prednost. Ovo je odlična platforma da pokažete vaša iskustva i veštine. Takođe vam olakšava potragu za novim kompanijama i mogućnostima. LinkedIn je takođe neophodna platforma za vas da vas pronađu regruteri i menadžeri za zapošljavanje. Redovno ažurirajte vaš profil, tako da ćete, kada regruti naiđu na vaš profil, ostaviti dobar utisak na njih.

  1. Zadržite vaše traženje posla van posla

Nije dobra ideja da tražite posao na vašem kancelarijskom računaru. Ne želite da vaš šef ili saradnici saznaju da tražite novu poziciju jednostavnim prolaskom pored vašeg stola. Najbolje je tražiti posao u slobodno vreme. Kada dođe pravo vreme, možete vašoj kompaniji da kažete o vašoj prilici kada je utemeljena.

  1. Umrežavanje unutar industrije

Dok tražite posao, uverite se da istražujete trendove u industrijama na koje ciljate. Pokažite vaše znanje kada prisustvujete događajima i ili kada god se povezujete sa drugim profesionalcima. Na kraju krajeva, nikada ne znate gde možete da sretnete vašeg sledećeg poslodavca.

  1. Strateški rasporedite intervjue

Pitajte da li možete da imate intervju pre ili posle radnog vremena. Hoće li da prihvate telefonski poziv? Ovo je odlična opcija jer možete da prihvatite poziv pre nego što počnete da radite, na pauzi za ručak ili da pronađete neko udobno mesto posle posla. Ako treba da budete lično, možete da zamolite vašeg trenutnog poslodavca za slobodan dan ili ako možete da budete intervjuisani u petak ili ponedeljak. Na taj način možete da imate duži vikend dok ste na intervjuu.

  1. Obucite se poslovno

Obavezno se obucite onako kako biste se obično oblačili kada ste tog dana na poslu. Ako imate intervju pre ili posle posla, ponesite poseban par odeće za nošenje. Vaši saradnici mogu da primete da se drugačije oblačite, što može da dovede do postavljanja pitanja. Ne želite da date nikakve tragove o traženju posla, posebno ne vašim kolegama.

  1. Ne isključujte se

Važno je da dobro obavljate vaš trenutni posao, posebno kada tražite posao. Može da bude primamljivo da se „ispraznite“ u vašooj trenutnoj ulozi jer ste spremni da odete. Ali, ne želite da ostavite vašem trenutnom poslodavcu utisak da bi trebalo da vas puste pre nego što nađete drugu priliku ili sabotirate vezu. Osim toga, kada dođe vreme da krenete dalje, možete da ostavite vašeg poslodavca sa dobrim utiskom o sebi samima i vašem poslu.

  1. Pametno birajte vaše reference

Ne koristite reference sa posla koji sada imate. Budite kreativni i pažljivo izaberite sa kim želite da vaš potencijalni poslodavac razgovara. Najbolje reference su ljudi koji su bili svedoci vaših profesionalnih dostignuća i koji su dobro sarađivali sa vama u prošlosti. Ako menadžer za zapošljavanje zatraži dozvolu da razgovara sa vašim trenutnim menadžerom, obavestite ga da vam je prvo potrebna ponuda.