Za jedno radno mesto u Srbiji se danas javi od 50 do 300 zainteresovanih kandidata. Kako u moru CV-ja, da odaberu baš vaš. Evo par korisnih saveta kako da skrenete pažnju na sebe, a da u ne preterate kako u formi tako i u sadržaju.Pre svega, proverite da li je uopšte potrebno da šaljete svoju biografiju. Neke kompanije i organizacije imaju već gotove formulare koje možete skinuti sa njihovog sajta. Ti formulari su standardizovane forme biografije. Umesto da šaljete svoju biografiju, trebalo bi, jednostavno, da popunite formular koji su oni već pripremili, a evo i par saveta kako da što bolje  napišete svoj CV.

  • Budite sigurni šta poslodavac zaista traži. Pogledajte oglas na internet prezentaciji poslodavca – koji su uslovi zapošljavanja navedeni?
  • Saznajte što više o poslodavcu i o oblasti poslovanja kojom se on bavi. U većini slučajeva, ove podatke možete naći putem interneta.
  • Budite kreativni. Možda ste već upoznati sa nekim od proizvoda ili sa uslugama koje poslodavac nudi. Iskoristite to znanje kako biste poslodavcu pokazali da ste zaista zainteresovani za posao kojim se on bavi.
  • Dovedite u vezu rezultate vašeg istraživanja sa onim što vi imate da ponudite. Iskoristite to znanje da još više istaknete svoju motivaciju i kompetentnost za bavljenje tim poslom.
  • Razmislite o svojim veštinama i iskustvu, u kontekstu onoga što ste saznali o radnom mestu za koje konkurišete. Poslodavca mora da zaiteresuje vaša biografija, te je bitno da istaknete sve sposobnosti, znanja i veštine koje posedujete, a koje su ključne za taj posao. Uverite poslodavca da ste baš vi za taj posao.
  • Stavite se na poziciju poslodavca: zašto bi trebalo da ozbiljno razmotri vašu prijavu? Po čemu se vi razlikujete od drugih?

Dovoljno informativno

Koliko je dovoljno informacija za jedan CV? To zavisi od toga da li ste početnik ili imate recimo više od 10 god iskustva. Početnik treba staviti sve sa čim raspolaže: volontiranje, praksu, obuku, jer jedino tako može da predstavi neko iskustvo. Ako imate radnog iskustva obavezno u par rečenica opišite čime ste se bavili ukoliko to ima veze za mestom za koje konkurišete u suprotnom objašnjenje nije neophodno.

Prilagodite biografiju

Sada kad smo utvrdili koliko je informacija potrebno da biografija bude dovoljno informativna, da podsetimo da se ne šalje ista na sve konkurse. U većini slučajeva, priavljujete se za slične pozicije i oblasti rada, ali CV prilikom svakog konkurisanja traži makar malu izmenu.

Formatirajte tekst

Postoje već utvrđene forme za pisanje CV-ja. U gornjoj četvrtini CV-ja navedite lične i kontakt informacije i dodajte fotografiju. Sledeću sekciju posvetite radnom iskustvu, zatim obrazovanju i na kraju, dodatnim informacijama o vama koje mogu biti važne – edukacije, licence, lične osobine. Sekcije odvojite podnaslovima, ne koristite više od dve boje – ni slučajno crvenu boju i koristite čitljiv font veličine između 10 i 12 pt.

Obavezno napišite svoje ime i prezime (da, dešava se da neko ovo izostavi), kontakt telefon i email adresu. Izostavite svoj bračni status, broj dece, da li ste pušač ili ne – ove informacije su isuviše lične prirode i nema razloga da se nalaze u biografiji.

Kada birate fotografiju, vodite računa da na njoj delujete profesionalno, bez da ste isekli sebe sa grupne fotografije iz izlaska, sa letovanja, sa nekog druženja.

Nadam se da sam vam pomogla da skockate svoj CV, a sada kada je sve spremno slobodno oprobajte sreću. Konkurišite  na one oglase za koje imate kompetencije i nadajte se jer nada poslednja umire.

Autor: Jelena Marković