Sigurno se često pitate da li na razgovoru za posao treba reći kojom platom biste bili zadovoljni, a verovatno vas muči i pitanje kako da tražite povišicu. Pročitajte šta o ovoj temi kaže Strahinja Krstić, savetnik za lične finansije. 

  1. Radite posao da biste dobili platu 

Ako kažete sebi i drugima da ste dobili platu, imate veliki problem. Smatrate da se plata, kao i povišica dobijaju, najčešće na osnovu prethodnog radnog iskustva. Morate da razumete da Vam niko ništa u kompaniji ne daje. 

Najgore što možete sebi da dozvolite je da kažete da dobijate platu ili povišicu. Da li Vam zvuči poznato kad Vas pitaju: Jesi li dobio/la povišicu? Još gore ako pitate nadređenog: Kada mogu da dobijem povišicu? Kada mogu da dobijem platu? 

Na ovaj način poslodavac dobija utisak da je primoran da daje. A najveća greška je da poslodavac mora da Vam da povišicu jer ste u firmi recimo preko 5 godina. Kompanija nije humanitarna organizacija.

  1. Radite posao da biste zaradili platu 

Zaraditi platu doslovno znači primiti novac za rad. Definitivno je bolje nego dobiti novac, s tim što nije idealno. Ako govorite da zarađujete, to znači da odlazite na posao, kako biste izvršavali zadatke, bili plaćeni za rad, ali fali nešto…

Najveći problem u ovom narativu jeste nepostojanje merila vašeg rada. Naravno, na svakom poslu postoji spisak zaduženja i odgovornost za svaku radnu poziciju, s tim što se ovim modelom pristupa na način da nije važno dostići cilj, već je akcenat na tome da ste mesečno produktivni i plaćeni za taj rad. Kada se pregovara za povišicu uvek je bolje pitati, kako mogu da zaradim X cifru, nego da pitate kada ćete dobiti povišicu. Poslodavcu ovo daje jasan signal da želite da radite na sebi. 

  1. Radite posao da biste opravdali platu 

Opravdati platu je pravilan izraz. Iako deluje na prvi pogled kao jako mala razlika, u osnovi su dve različite strategije razmišljanja kada kažemo da zarađjujemo ili kada opravdavamo primanja. 

Termin opravdati platu znači da na poslu postoje operativni zadaci koji imaju svoj nivo odgovornosti i koji imaju zacrtan cilj. Takođe, kompleksnost zadataka i količina odgovornosti su u direktnoj korelaciji sa visinom primanja, tj. što je veća kompleksnost i odgovornost za određeni zadatak, za taj zadatak će osoba biti plaćena više. Tako da kada radite posao da bi ste opravdali platu, to znači da ste svesni koje zadatke rešavate, koje su kompleksnosti i koju količinu odgovornosti zadaci nose, kao i da ih uspešno rešavate.  

Na razgovoru za posao, poslodavci često pitaju sa kojom platom biste bili zadovoljni. Jako teško potanje, jer postoje dve vrste odgovora:

~ Kao prvo, poslodavac treba da kaže za radno mesto kolika su primanja, jer kao što smo rekli, svako radno mesto ima svoj spisak zadataka sa određenom kompleksnošću i odgovornosti, a visina plate za poziciju za koju ste aplicirali je unared predefinisana. Samim tim, ne izjašnjavajte se sa kojom platom biste bili zadovoljni za određenu poziciju. 

~ Drugi tip odgovora jeste da treba da kažete sa kojom platom biste bili zadovoljni. Ovde postoji jedan “twist” koji možete uvek da iskoristite ili za novi posao ili u pregovoru za viša primanja. Na primer ponude vam platu 600 eur, a hteli biste da imate platu 900 eur:

Ja bih bio zadovoljan/a sa platom od 900 eur. Razumem da pozicija za koju se prijavljujem vredi 600 eur, prihvatam ovu ponudu, s tim što bih voleo/la da znam da li postoji pozicija, koja su zaduženja i koja je količina odgovornosti neophodna za platu od 900 eur? 

Ovakvom formulacijom dajete poslodavcu jasnu informaciju da znate šta želite da postignete na datom poslu i da ste spremni da se borite i za sebe i za kompaniju.

Uz ovaj članak, profil @finansijska.nezavisnost je za vas spremio i vredne nagrade, koje će vam pomoći da unapredite svoje finansije:

✅ Ebook: Finansijska nezavisnost

✅ Webinar: Budžetski pancir

✅ Webinar: Kako zaraditi dodatnu lovu

Sve što treba da uradite za učestvovanje u darivanju je 👇🏼

➡️ Zapratite @finansijska.nezavisnost i @nadji_posao.rs ,

➡️ Označite dve osobe (možete komentarisati više puta, samo svaki put označite drugu osobu),

➡️ Darivanje možete podeliti na story-ju.

⏳ U ponedeljak, 6. februara u 12h objavićemo ime dobitnika u našoj Viber grupi. Link za grupu se nalazi u opisu profila.

Srećno! 🍀

Autor: Strahinja Krstić