Svakodnevno se na sajtovima za zapošljavanje mogu naći na stotine mogućnosti za karijeru. Veoma je teško pronaći nešto što će vam u potpunosti odgovarati. Postoji toliko stvari koje treba uzeti u obzir: naziv kompanije, njena veličina, renome, mesto rada, plata, razvoj karijere itd. Ponekad samo želimo da razmotrimo ponude poznatih, po pravilu velikih kompanija. Ne shvatamo da su nam najbolje prilike ponekad ispred nosa i puštamo ih da nam promaknu.

Kada govorimo o veličini preduzeća napomenimo da je stvar poprilično relativna i da zakonsko razvrstavanje na mikro, mala srednja i velika nam ovde ne znači mnogo. Tačno je da veličinu kompanije određuje najčešće visina prihoda, obim investicija i broj zaposlenih, ali možemo npr. da imamo IT startup sa godišnjim prihodima od više miliona dolara, sa svega desetak zaposlenih. Ili kompanija iz radno-intezivnih delatnosti može imati više stotina zaposlenih a visinu prihoda taman dovoljnu za servisiranje obaveza i minimalni rast.

Zašto velike (i poznate) kompanije ne moraju biti najbolja prilika za zaposlenje

Foto: freepik.com

Izbor da li ćete raditi za veliku ili malu kompaniju može uticati na kvalitet vašeg života. Ako vas angažuje veća kompanija, najverovatnije ćete imati veću zaradu i bezbroj mogućnosti za napredovanje. Zarada je po pravilu veća jer velike kompanije imaju više resursa, duže su na tržištu i mogu da vam ponude više. Na primer, velike kompanije uglavnom nude i veće bonuse. Ali ćete morati da se potrudite da budete primećeni. Kod manjih kompanija, po pravilu postoji veći osećaj povezanosti gde ste deo “porodice”, ali možete ostati “zaglavljeni” na istoj poziciji i više godina.

Velike kompanije su obično manje otvorene za promene jer izbegavaju rizike. Kontkretno, to znači da se velike kompanije sporo menjaju. Može da potraje večno da bi se stvari završile zahvaljujući korporativnoj strukturi, definisanoj politici i složenim procedurama. Dok je jedna od prednosti rada za veliku kompaniju prilika za napredovanje, to ne znači da će lako doći. Naporan rad vam možda neće biti dovoljan da napredujete.

Zašto velike (i poznate) kompanije ne moraju biti najbolja prilika za zaposlenje

Foto: freepik.com

Manje kompanije su obično fleksibilnije. Kod tržišnih neravnoteža, mala kompanija se bolje nosi sa novim promenama. Takođe, male kompanije imaju tendenciju da podstiču kreativno razmišljanje “izvan okvira” i verovatnije je da će prihvatiti promene, pa čak i radikalnije ideje. Međutim, najveća prednost prednost rada u maloj kompaniji je prilika da upoznate sve svoje saradnike. U mnogim malim kompanijama postoji osećaj zajedništva i šansa da se razviju veoma bliski odnosi i kolegijalna povezanost.

Izbor da radite za veliku ili malu kompaniju je vaš lični izbor. Koju god opciju da izaberete, nadji-posao.com je partner kompanijama svih veličina, od kompanija sa više od 1000 zaposlenih do malih preduzeća, preko studenskih, fleksibilnih poslova i rada od kuće. Bez razlika kakve su vaše potrebe, imamo spremne ponude baš za vas. Istražite kompanije sa kojima sarađujemo i pridružite nam se.

Autor: Božidar Tanić