Frilenseri su osobe koje su samozaposlene, a svoje usluge nude većem broju klijenata. Sami su svoji vlasnici i sami odlučuju koje će poslove raditi, a koje ne. Oni se često specijalizizuju za određene odlasti.

Nemaju šefove nad glavom, sami određuju cenu svoje usluge, sami biraju koliki će vremenski period raditi, i kada će odmarati. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Iako je mnogim ljudima kod nas i dalje nepoznanica rad preko interneta, jer smo navikli na tradicionalne poslove koji zahvetaju angažovanost od 7h do 15h i fiksnu platu, mnogo je ljudi koji se u svetu, a sve više i kod nas, bave frilensingom.

Na onlajn platformama postoji potreba za različitim profesijama i zanimanjima. Poslove koje pretežno obavljaju frilenseri su: administrativni poslovi, pisanje, uređivanje sajtova, prevođenje, podučavanje jezika, dizajn, asistentske poslove, vođenje društvenih mreža, osmišljavanje reklamne kampanje i mnogi drugi poslovi. Razvoj tehnologije, upotreba interneta doprineli su stvaranju novih poslova.

Većina ovih poslova ne zahteva fiksno radno vreme i moguće je obavljati ih od kuće. Za domaće i strane klijente. Poznavajne engleskog jezika je uglavnom važno, ali ne i neophodno. Međutim, neophodno je imati računar, dobru internet konekciju i znanja iz traženih oblasti. Brojne su pozitivne strane frilensinga ali ima i onih negativnih.

 

Pozitivne strane

  • To što ste vlasnik svog vremena, sami odlučujete kada ćete raditi, a kada odmarati. Sami birate radni prostor, da li ćete raditi sa terase ili iz kreveta nije mnogo važno, potrebno je samo da imate dostupan wifi stgnal. Stičete nova znanja i usavršatavate se u različitim oblastima.
  • Sami birate šta ćete raditi. Ukoliko vam se ne dopada da radite za određene klijente, ne morate. Organizacije sa čijim se stavovima i idejama ne slažete možete zaobići. Na primer, ukoliko ste protivnik kockanja ili cigareta, nećete raditi sa takvim klijentima.
  • Ne trošite mnogo vremena na spremanje za posao, odlazak i gužve u saobraćaju.

Manje pozitivne strane bavljenja frilensingom

  • U početku potrebno vam je vreme da steknete redovne klijente, ukoliko nemate potrebna znanja savet je da ponudite nekome svoje usluge besplatno, kako bi stekli iskustvo. Početnici ne mogu da očekuju veliku zaradu.
  • Nesigurna zarada je jedna od največih problema frilensera, niko vam ne garantuje da ćete uvek imati posla. Konkurencija je sve veća. Nekome može predstavljati problem izolovanost, kada provodite mnogo vremena za računarom, fali vam kontakt sa drugim ljudima, javlja se osećanje otuđenosti od drugih.
  • Ponekad ne umete da organizujete svoje radno vreme, pa vam radni dan postane u toku celog dana ili još gore noći. Ukoliko imate ukućane ili malu decu može se desiti da vam povremeno smetaju, i skreću pažnju na neke druge stvari. Nemate plaćeno bolovanje, godišnji odmor i slične beneficije, koliko radite toliko ćete i zaraditi.
  • Iako nemate šefa nad glavom odgovornost prema klijentima mora da postoji, rokovi i kvalitet obavljenog posla se moraju ispoštovati.

Problem oporezivanja frilensera

U Srbiji je poslovanje frilensera poslednjih meseci pod velikom pažnjom javnosti zbog plaćanja poreza frilensera. Nekoliko je načina na koje se možete legalno baviti ovim poslovima. Da se prijavite kao preduzetnik paušalac, da postanete preduzetnik, odnosno da uposlite samog sebe i da kao zaposleni primate platu i poslednja opcija je da se registrujete kao društvo ograničene odgovornosti. Ne dozvolite da vas obeshrabre pravne zavrzlame, već se dobro informišite koji način oporezivanja je najbolji za vas, posavetujte sa knjigovođom ili nekim ko se već bavi frilensingom.

Može se zaključiti da su odgovornost i profesionalno znanje iz određene oblasti dobre predispozicije za uspešnu onlajn frilens karijeru.