Kada se veći deo korporativne obuke preselio na online platforme, preduzeća su svuda bila gladna vrste ličnih interakcija koje virtuelnoj obuci često nedostaju. Uđite u trening korporativnog liderstva: odmor gde poslovni rukovodioci imaju priliku da fino podese njihove liderske veštine dok grade međulјudske odnose koji te veštine čine najefikasnijim.

Ova povlačenja stavlјaju stručnjake za lјudske resurse u pomalo nepoznatu ulogu. Dok predstavnici lјudskih resursa imaju iskustvo u planiranju i implementaciji obuke i razvoja radne snage, povlačenja lidera ih predstavlјaju kao svojevrsne planere putovanja. Logistika planiranja lokacije utočišta i planiranja razvojnih aktivnosti koje čine putovanje vrednim može da bude težak. Međutim, većina kompanija smatra da se trud isplati razvijanjem pobolјšane komunikacije, dublјih odnosa, bolјe shvaćenih korporativnih cilјeva i izmenjene perspektive koja postavlјa osnovu za uspeh.

Predlozi u nastavku ne pokušavaju da ponovo osmisle točak obuke korporativnog liderstva, već su umesto toga usmereni na to da vaše povlačenje bude što produktivnije i vrednije truda.

Povlačenja za korporativno liderstvo nude priliku da se pobolјšaju liderske veštine, interakcije i odnosi

U šumi

Mnoge konsultantske firme održavaju njihove liderske posete u kampovima ili drugim objektima koji se nalaze u šumi, i to sa dobrim razlogom. Kada su lјudi udalјeni iz njihovog uobičajenog okruženja, oni drugačije vide svet i njihov posao. To je dobra stvar, jer nastojimo da razvijemo tehnike liderstva u okviru naše poslovne strukture.

Dovođenje vašeg utočišta na otvorenom pruža šanse za fizičke aktivnosti koje grade drugarstvo i timski rad. To može da poveća produktivnost u kancelariji i pomogne učesnicima da nauče kako da rade kao član tima i da funkcionišu kao vođa tima.

Ako ne koristite unapred planirani program obuke za korporativno liderstvo, i dalјe možete da identifikujete obližnje lokacije sa vrstom objekata koji omogućavaju tipove programiranja koje sami planirate. Mnogi kampovi imaju zatvorene prostore dostupne za rezervisanje, a često imaju i druge aktivnosti koje mogu da upotpune ostatak vašeg plana.

Preokret uloga

Dajte vašoj radnoj snazi priliku da razume druge zaposlene u vašem poslu tako što ćete da  igrate malu igru promene uloga tokom vašeg povlačenja lidera.

Ova aktivnost zahteva određeno planiranje. Razvijte tri ili četiri uobičajenih scenarija – i najmanje jedan neobičan – izazova sa kojima se suočavaju radnici na različitim nivoima izvršne hijerarhije kompanije i dajte lјudima iz različitih uloga priliku da predstave rešenja. Ovo može svima da da širu perspektivu i dublјe uvažavanje rada i prioriteta drugih, kao i da pomogne liderima da razumeju i saosećaju sa onima za koje se nadaju da će da vode.

Scenariji bi trebalo da budu mešavina svakodnevnih izazova sa kojima se lјudi suočavaju u vašem poslu i većih događaja „na nivou krize“. Raznolikost će doprineti uzbuđenju aktivnosti.

Kuvajte

Razmena recepata je odličan način za izgradnju drugarstva. Ako je vaš odmor lično, uverite se da objekti imaju neophodnu opremu za kuvanje i uzmite u obzir sva ograničenja u ishrani pre nego što odete predaleko u vašem planiranju.

Zatim podelite učesnike u timove za obroke unapred, dajući svakom timu zadatak da napravi predjelo, jelo, prilog i desert tokom povlačenja sa kompanijom koja isporučuje sastojke. Za dodatnu zabavu, razmenjujte planove obroka među timovima, tako da timovi pripremaju recepte drugih timova.

Kuvanje uklјučuje praćenje plana, ali takođe zahteva brzo razmišlјanje, inovacije i rešavanje problema, što ga čini zabavnom i prikladnom vežbom za povlačenje. Možete mnogo da kažete o osobi na osnovu njenih tehnika kuvanja. Zajedničko kuvanje je takođe odličan način za izgradnju osećaja zajednice i stvaranje uspomena koje postaju deo veće korporativne kulture. Zakažite razmišlјanje kako biste razgovarali o tome šta je meni svakog tima učinilo zanimlјivim, izazovnim i, nadamo se, ukusnim.

Poruke i izjave

Trening za liderstvo je odlična prilika da pregledate poruke vaše kompanije. To može da uklјučuje izjave o misiji, kulturne vrednosti, dokumente o viziji, filozofiju i bilo koje druge smernice koje je vaše preduzeće usvojilo.

Uvek je dobra ideja da se s vremena na vreme ponovo vratite na ove izjave, a povlačenje lidera je savršena prilika. Možete da otvorite izjave za diskusiju, ažuriranje i potencijalne revizije. Planirajte da imate dovolјno kopija relevantnih materijala dostupnih za konsultacije. Velike bele table za snimanje i prikazivanje novih ideja ili predloženih revizija biće od pomoći.

Ako ne planirate da revidirate izjave, možda ćete podesiti neke aktivnosti da istaknete ili podvučete klјučne principe vašeg poslovanja na kreativan ili indirektan način. Ovo može da posluži kao podsetnik u praksi za učesnike da razmisle o tome šta smatraju klјučnim tačkama u ovim temelјnim izjavama – i kako se povezuju sa vašim poslovanjem.

Pokaži i ispričaj

Većina lјudi je upoznata sa pokaži-i-ispričaj iz njihovih osnovnih školskih dana. Tokom vašeg povlačenja, možete da se vratite ovoj strategiji učenja na jedan od dva načina.

Ako odlučite da to učinite ličnim, možete unapred da obavestite učesnike da se od njih traži da donesu artifakt iz njihovog života da ga prikažu i objasne. Ovo je prilika da svi nauče ponešto jedni o drugima. Možda izgleda malo detinjasto, ali studije podržavaju ideju da jači odnosi na poslu imaju za rezultat bolјe ukupno zadovolјstvo poslom i povećanu produktivnost. Ohrabrite lјude da stvari budu lake: rad iz hobija ili skrivene veštine, nagrada koja je bila važna ili fotografija sa nezaboravnog odmora čine savršene stvari za pokaži i ispričaj.

Alternativno, možete da učinite aktivnost više usredsređenom na posao tako što ćete da zamolite lјude da donesu predmet sa radnog mesta koji ima iznenađujuće uticaj na dan učesnika. Fokusirajte se na odgovornosti i posao koji lјudi obavlјaju, a koji može da ostane neprimećen. To daje saradnicima priliku da bolјe razumeju kako njihove kolege provode dan i omogućava svima da cene koliko je važan svaki pojedinačni zupčanik u funkcionisanju cele mašine.

Otkrivanje snage

Kao i samorefleksija i javno priznanje, otkrivanje snage ima dva različita puta kojima možete da idete.

U prvom, zamolite učesnike da podele ono za šta veruju da je njihova najveća snaga. Većina lјudi je prošla kroz takvu vrstu pitanja tokom intervjua za posao, ali sada kada je posao u rukama, perspektiva donosi drugačiju vrstu iskrenosti. Ljudi treba da budu spremni da ponude konkretne primere njihovih snaga u pokretu. Na primer, ako je snaga „organizacione veštine“, učesnik bi mogao da objasni žongliranje sa različitim rasporedima dobavlјača za komplikovan proizvod.

Na drugom putu, učesnici predlažu najveću snagu svih ostalih. Ovo u početku može da se učini tajno, tako da svaka osoba dobije iskustvo „velikog otkrića“.

Otkrivanje snage daje svima priliku da razmisle o tome kako vide njihov uspeh na poslu, kao i da bolјe razumeju kako se percipiraju njihove veštine. To može da bude moćna prilika za lјude da nauče o sebi i drugima.

Virtualna povlačenja

Možda niste u poziciji da vaša kompanija može da napustiti njene sedište i zadrži se na drugom mestu. Troškovi, stalna zabrinutost zbog COVID-19, nemogućnost putovanja: postoji mnogo legitimnih razloga da ostanete blizu kuće. Međutim, to ne znači da morate u potpunosti da otkažete vašu obuku za liderstvo.

Sviđalo vam se to ili ne, svi smo naučili da mnoge aktivnosti mogu da se prenesu u online okruženje uz malo dodatnog planiranja i truda. Dok virtuelnom povlačenju za vođstvo možda nedostaje fizička avantura koja posetu nekom drugom mestu čini smislenom, online povlačenje i dalјe može da uklјuči mnoge od ovde ponuđenih predloga.

Želećete da uspostavite jasnu komunikaciju tokom vašeg virtuelnog povlačenja. Komunikacija je uvek klјučna, a to je još istinitije u online okruženju gde je učesnicima lakše da razgovaraju jedni sa drugima, bore se sa tehnologijom i dozvolјavaju sebi da budu ometani.

Uverite se da tim za povlačenje ima jasno definisane uloge. Trebaće vam osoba za kontakt za tehnološka pitanja i generalni „direktor cirkusa“ koji će da vodi aktivnosti. Svaki pojedinačni događaj takođe treba da ima vođu, što ima bonus efekat širenja odgovornosti, kredita i učešća na više učesnika.

Idemo dalјe sa vašim povlačenjem

Uspešna obuka korporativnog liderstva počinje nedelјama ili čak mesecima pre samog događaja. Planiranje koje ide u povlačenje često određuje koliko će glatko i uspešno da prođe samo povlačenje. Za koji god pristup ili aktivnosti da se odlučite, povlačenje za lidere može da ojača vašu radnu snagu i nauči je novim liderskim veštinama koje će sigurno imati pozitivan uticaj na posao i lјude koji ga čine jedinstvenim.