1. godina je označena kao najkonkurentnija ikada godina kojoj smo bili svedoci. Konstantna borba za dobijanje vrhunskih talenata u potpunosti je promenila način na koji timovi za sticanje talenata rade. I, preporuka je i dalјe jedan od najbolјih načina za zapošlјavanje visokokvalitetnih kandidata. Prema anketi, primećeno je da je četiri puta verovatno da će preporuke zaposlenih biti angažovane. To isporučuje skoro 30 posto svih zaposlenih.

Stvaranje i održavanje vaše mreže je zaista klјučno kada tražite nove mogućnosti zapošlјavanja. Održavanje mreže je zaista klјučni deo koji vas odvaja od drugih kandidata i povećava vaše šanse da dobijete posao iz snova. U ovom tekstu ćemo razgovarati o tome šta je tačno preporuka za posao i kako da zatražite preporuku za posao. Ovo će vam pružiti dubinsko razumevanje kako da uđete u vašu kompaniju iz snova putem preporuke. Pa hajde da počnemo.

Preporuka za posao

To je strukturirani program koji organizacije koriste da izvuku najbolјe talente tako što traže od njihovih postojećih zaposlenih preporuke iz njihove mreže. Trenutno je pronalaženje odgovarajućeg kandidata za tražene niše postalo zaista teško i dugotrajno. Da bi se suzbio ovaj problem, program preporuka za posao se pokazao kao najbolјi metod za pronalaženje talentovanih pojedinaca.

Prednosti:

  • Smanjuje vreme provedeno u procesu zapošlјavanja
  • Pomaže da se angažuju najbolјi talenti iz industrije
  • Smanjuje troškove procesa zapošlјavanja
  • Povećava stopu zadržavanja zaposlenih

Kako da zatražite preporuku za posao?

Poslodavci preferiraju upućene kandidate jer su njihove veštine i iskustvo verifikovani. Štaviše, upućivanje takođe pokazuje vašu sposobnost da održavate dobre profesionalne odnose. Evo nekoliko tačaka koje morate da uzmete u obzir kada tražite preporuku.

  1. Odlučite od koga da tražite preporuku

Dobijanje posla je teško, ali ako imate dobre profesionalne veze onda proces može da postane zaista lak za vas. Možete da počnete tako što ćete da potražite lјude koji rade u istom domenu i kompaniji za koju ste zainteresovani. Postoje različiti načini za dobijanje preporuka za posao, što uklјučuje:

  • Profesionalna mreža: Ako ste neko ko traži promenu posla, povezivanje sa vašom profesionalnom mrežom je verovatno najbolјa opcija. Možete da stupite u kontakt sa njima i pronađete nekoga iz kompanije za koju ste zainteresovani.
  • Društveni krug: Stupite u kontakt sa vašim seniorima, kolegama, profesorima itd. koji rade u kompanijama za koje ste zainteresovani. Nјihova preporuka može da vam olakša proces.
  • Korišćenje platformi društvenih medija: Možete da koristite platforme društvenih medija kao što je LinkedIn da biste se povezali sa profesionalcima koji rade. Zatim dalјe možete da koristite vaše veze koje rade u kompaniji za koju ste zainteresovani da tražite preporuke.
  1. Pokažite da ste najbolјi za tu ulogu

Uverite se da ste u mogućnosti da dokažete da ste pravi izbor za određenu ulogu. Priložite vaš rezime koji je prilagođen zahtevima posla i povećate vaše šanse za razmatranje preporuke. Takođe, možete da priložite vaš portfolio i uzorke rada koji olakšavaju proces razmatranja.

  1. Odlučite šta da pošalјete

Proverite dole navedene tačke:

  • Pređite direktno na stvar i pružite odgovarajući sadržaj.
  • Pokušajte da vaša poruka bude informativna i precizna. Priložite vaš portfolio, vezu ka vašim web sajtovima, LinkedIn ID, itd.
  • Takođe možete da dodate veze do vaših doprinosa otvorenog koda ako se prijavlјujete za tehnički profil.

Ako je vaša poruka sažeta i precizna, vaše šanse da budete upućeni se povećavaju. Štaviše, sudija takođe može da da neke vredne povratne informacije koje mogu da budu zaista korisne za vas. Zadržite gore pomenute tačke na umu i napravite odgovarajući templejt.

  1. Odlučite se za ton na osnovu odnosa

Na osnovu vašeg odnosa sa osobom možete da odlučite za neformalni, formalni ili opušteni ton dok tražite preporuku. Ako tražite preporuku preko neke međusobne veze, samo ne zaboravite da pomenete njihovo ime. Morate da budete formalni sa svima koji su na višim pozicijama, čak i ako ih poznajete.

  1. Saznajte da li kompanija nudi program bonusa za preporuke

Program bonusa za preporuke je način koji nudi bonuse zaposlenima da regrutuju kandidate iz njihove profesionalne ili lične mreže. Sa ovim bonus programom, zaposleni su više entuzijastični i motivisani da nekoga upute.

Morate da istražite i pronađete da li kompanija nudi bilo kakav bonus program za preporuke. Ako postoje takvi bonus programi za preporuke, onda će sudija takođe dobiti beneficije ako vas uputi. Ako ste želјeni kandidat, onda je to neverovatna situacija za oboje. Vi dobijate posao, a sudija dobija bonus za preporuke. Pored toga, biće im drago da vam pomognu. Zato uvek proverite ovo pre nego što se obratite nekome za uputnicu.

  1. Pokažite vašu zahvalnost

Zaista je važno da izrazite vašu zahvalnost za vreme i trud koji je neko uložio u procesu preporuke. Zato uvek pošalјite poruku zahvalnosti nakon što dobijete preporuku.

Dakle, gore su pomenute tačke koje morate da imate na umu pre nego što podnesete zahtev za preporuku. Do sada bi ste morali da imate jasnu predstavu o tome šta je tačno preporuka za posao i kako da tražite od nekoga da vas uputi za posao. Posedovanje preporuke će vas odvojiti od ostalih kandidata. Zato sledite korake pomenute na ovom blogu da biste povećali vaše šanse da budete upućeni!