Ako ste učenik medicinske škole koji je tek završio školu i želite da se prijavite na pozicije koje će vašu karijeru podići na sledeći nivo, na pravom ste mestu. Poslovi u medicinskoj profesiji nisu kao drugi poslovi, a zahtevi za ono što čini konkurentnu i profesionalnu medicinsku biografiju (CV) su malo drugačiji od CV-a za poslove u drugim industrijama. Ako nikada ranije niste kreirali medicinski CV, ili ako ste medicinski profesionalac koji samo želi da ga prilagodi, na pravom ste mestu.

Formatiranje i vaš profesionalni etos

Jedan od načina na koji su medicinske biografije veoma slične rezimeima i biografijama iz drugih industrija jeste potreba za stvaranjem i održavanjem profesionalnog etosa. Želite da menadžer za zapošljavanje na bilo kojoj poziciji za koju se prijavite da pogleda vaš CV i pomisli da ste ozbiljni, samomotivisani i solidna investicija za njihovu kompaniju. Postoje resursi dostupni za doktore koji će vam dati dobar uvid u to kako bi rezime trebalo da izgleda, ali evo nekoliko osnovnih pravila za sada:

  • Uverite se da je vaše formatiranje ujednačeno i lako za praćenje. Na prvi pogled, vaš CV bi trebalo da bude jedan kohezivan, uredan skcijski komad koji se lako pregledava. Uverite se da se ništa ne čini čudnim ili neprikladnim u načinu na koji ste formatirali vaš CV od odeljka do odeljka, jer će sve neobičnosti biti pripisane vašoj nepažnji.
  • Dvostruko i trostruko proverite pravopis i gramatiku. Ovo je skoro iz istog razloga kao da se pobrinete da vaše formatiranje bude jednoobrazno: u vašem profesionalnom CV-u ne bi trebalo da bude grešaka u kucanju. Trebalo bi da ga nemilosrdno češljate dok ne budete sigurni da dobijate savršen proizvod, jer sve greške u kucanju takođe negativno utiču na vaš profesionalni etos, odajući utisak da vam nije stalo.
  • Neka vam vrsta fonta i boje budu osnovni. Želite da se vaš CV ističe, ali ne na račun čitljivosti. Držite veličinu fonta oko 10-12 piksela (u zavisnosti od toga koliko treba da stane u vašu biografiju) i izaberite nešto tamnije za boju; na taj način ostaje lak za čitanje. Za sam font izaberite nešto poput Arial, Times New Roman ili bilo čega za šta mislite da bi moglo da bude lako za čitanje: sve dok to nije Joker ili Wingdings, verovatno ste u redu.

Sama informacija: kratak ubrzani kurs

Dobro pravilo je da uključite samo osnovne stvari: ne morate da dajete objašnjenja duga pasus za sve što ste uradili i koja uključuju najsitnije detalje o vašim dostignućima. Idite sa onim što je relevantno za poziciju za koju se prijavljujete i dodajte detalje po potrebi. Vaša biografija bi trebalo da ima oko 1-5 stranica u zavisnosti od iskustva koje ste stekli, sa prosekom oko 2-3 stranice. Ne stresirajte se ako vaš CV spada u donji kraj ovog spektra: to vas neće diskvalifikovati. To samo znači da imate manje iskustva od nekoga ko već godinama ima praksu.

Kada je u pitanju vaše obrazovanje ili bilo koje drugo iskustvo koje možda imate, pobrinite se da datume napišete što je moguće tačnije: tačnost je sve, pa čak i ako detalji o tome šta ste radili na datom mestu moraju da budu oskudni da biste sačuvali prostor, želite da vaša evidencija o vašim dostignućima bude tačna. Slobodno uključite i bilo koji online kurs koji ste možda uradili, jer je utvrđeno da online kursevi povremeno povećavaju profesionalne biografije. Važno je da imate potpunu i tačnu evidenciju o svemu što ste do sada uradili, a što može da bude relevantno za poziciju za koju se prijavljujete.

Na kraju, izbegavajte gubljenje prostora sa referencama, naslovnom stranom ili bilo čim što može da izgleda suvišno, kao što je uključivanje vaših kontakt informacija na više od prve stranice. Uverite se da je sve što stavite u vaš CV od vitalnog značaja i da gradi vaš profesionalni etos.

Podnesite aplikaciju

Ovo su samo neke od osnova za dizajniranje ili proširenje vašeg medicinskog CV-a. Nema sumnje, imaćete pitanja dok budete razmatrali da li da uključite stvari koje ovaj članak nije u potpunosti pokrio. Zapamtite osnovno pravilo: vaš CV treba da bude kratak, lak za čitanje i da bude tačan zapis o vašim dostignućima. Sve što ometa tu poruku treba da se skrati.

Šta čekate? Idite i počnite da se prijavljujete za poslove iz snova već danas.