Pisanje je veština koju je teško razviti. Možete da razvijate ovu veštinu neprestano pišući. Ako ste bloger, onda biste trebali da pišete dobro i atraktivno za svoje posetioce. Vaši čitaoci su vaši najbolјi kritičari. Oni mogu da vam bolјe kažu o tome šta isporučujete njima.

Postoji mnogo stvari koje treba da uradite kako biste impresionirali svoje posetioce. Najvažnija stvar o kojoj morate da vodite računa su gramatičke greške. Pokušajte da stvari kažete na jasan i sveobuhvatan način. Ovde govorimo o nekoliko tačaka koje bi vam pomogle da pobolјšate svoje pisanje.

1. Ispravite svoje pisanje

Ponovo pročitajte članak najmanje dva puta. Možete da rešite neke glupe greške na prvi pogled. Drugo čitanje osigurava uklanjanje svake velike greške. Ako je moguće, pročitajte ga glasno. Možete lako da uklonite puno grešaka iz svog posta. Kad ga drugi put pročitate, čitaćete ga iz perspektive čitalaca i to će vam pomoći u izgradnji rečenica.

2. Skicirajte svoj post i uredite ga kasnije

Ne pokušavajte da pritisnete dugme za objavlјivanje dok dovršavate svoj post. Neka se odmara unutar nacrta i pokušajte kasnije da ga uredite svežeg uma. Ova navika je korisna u pronalaženju opštih grešaka. Ovo će vam takođe pomoći da brzo pišete članke.

3. Zatražite od prijatelјa da pročita vaš post

Ako radite u timu, onda zamolite drugog pisca svog tima da uređuje vaš post. To će osigurati poruku bez greške. Ako radite sami, onda možete da tražite od prijatelјa ili članova porodice (koji dobro poznaju gramatiku) da lektorišu vaš post. Takođe možete da unajmite nekog da uređuje vaše postove i to će dugoročno pomoći.

4. Ne ponavlјajte ponovo istu reč

To može da umanji privlačnost vašeg članka. Pokušajte da koristite različite reči. Ako je potrebno da ponovite bilo koju reč, pokušajte da pronađete njen sinonim i upotrebite ga u svom članku. U tu svrhu možete da upotrebite WordWeb alat.

5. Koristite alatku za proveru pravopisa

Alat za proveru pravopisa je koristan za pronalaženje pravopisnih grešaka. Ako za pisanje posta koristite Windovs Live Writer, možete pomoću dugmeta F7 da odmah proverite pravopisnu grešku. Da biste aktivirali proveru pravopisa u realnom vremenu, otvorite Tools> Option> Spelling> čekirajte Use real time spell checking (squiggles) opciju – ovo važi ako pišete na engleskom jeziku.

6. Učite gramatiku

Gramatika odlučuje o kvalitetu posta. Ako u svojim člancima radite previše gramatičkih grešaka, onda niko neće želeti da ih pročita. Takođe ćete dobiti puno neprijatnih komentara za vaše greške. Zato naučite gramatiku da biste izbegli bilo kakve greške pri pisanju. Gramatiku možete da naučite iz svoje stare srednjoškolske gramatike. Lično smatramo da naša Gramatika nije tako dobra i često grešimo. Čak iako svaki dan provodimo puno vremena učeći gramatiku. 

7. Ne menjajte napetost između rečenica

Mnogi pisci čine ovu grešku menjajući napetost između posta. Oni pišu jednostavnim sadašnjim vremenom i odmah prelaze na prošlo ili buduće vreme. Ponekad je gramatički tačno, ali dovolјno je da zbunite čitaoce. Izbegavajte promenu napetosti i dajte jasnu sliku pišući jednostavnim jezikom. 

8. Uklonite nepotrebne reči ako ih ima

Provera teksta pomaže u odlučivanju šta treba da se uklјuči, a šta da isklјučiti. Ako ste pronašli neku reč koja ne dodaje nikakvu vrednost postu, bilo bi bolјe da je isklјučite iz posta. Zapamtite da je „Ja sam pametan dečko“ bolјe nego „Ja sam cool, elegantan i momak sa stlom“.

9. Zapišite tačno i jednostavno

Setite se činjenice da ne pišete roman. Pišete za web tako da morate da budete jednostavni i ilustrativni da bi svako mogao da razume vaš glas. Ne koristite unapred reči zbog kojih čitalac mora da koristi rečnik da bi razumeo značenje reči. Neka bude što jednostavnije.

10. Nastavite da čitate najbolјi sadržaj

Ako želite da pišete najbolјe, trebali biste da pročitate najbolјe. Postoji nekoliko blogova koji pružaju čitaocima kvalitetan sadržaj. Pokušajte da pročitate Copyblogger – Brian Clark-a jer on isporučuje najbolјi sadržaj na najjednostavniji način. Postoje blogovi poput Dailywritingtips i Writer’s help koji daju najbolјe savete za pisanje koji su vam potrebni.

Ovo je nekoliko osnovnih saveta za dobro pisanje putem interneta. Nitko nije savršen, ali svoj stil pisanja možete da pobolјšate sledeći ove dobre savete.