Neki kažu da je biti freelancer i blagoslov i prokletstvo. Možda imate sjajne ideje, ali ih imaju i milioni drugih ljudi, bukvalno.

Izreka takođe ide ruku pod ruku sa još jednim starim eufemizmom koji se primenjuje na pisce i umetnike; „izgladneli umetnik” ili „izgladneli pisac”. I to je jednostavno zato što postati pisac ili umetnik ponekad može da bude teško, ali konkurencija je relativno velika u poređenju sa drugim izborima u karijeri.

Ali svet je pun iznenađenja, i ako imate strast za kreativnošću, onda postaje vaša dužnost da iskoristite vašu prirodnu sposobnost da učinite svet lepšim mestom.

Ako imate veštinu da pravite stvari, kujete reči, pišete muziku ili slikate divna umetnička dela, možda biste želeli da razmislite o tome da radite ono što vam najviše odgovara za život. Ovde ćemo istražiti nekoliko kreativnih puteva kojima možete da krenete kao freelancer, a da istovremeno zaradite za pristojan život.

Dizajniranje odeće

Jedan od načina da predstavite vaše talente svetu je dizajniranje vaše sopstvene linije odeće. Ako uživate u odabiru tkanina i tekstila, i imate oko za modu, onda bi sastavljanje neverovatnih odevnih predmeta za druge moglo da bude samo vaš poziv.

Kao i kod svakog kreativnog poduhvata, ovo je nešto što možete da uradite sa strane kako biste mogli da napravite portfolio i sami smislite nove tehnike za marketing. Nema potrebe da napuštate svakodnevni posao i zaronite glavom napred. Možete čak i da naručite dizajne na freelancer bazi dok postajete bolji u vašem zanatu i otkrivate nove tehnike.

Na primer, bilo kojoj liniji odeće je potreban logo ili etiketa kako bi drugi mogli da znaju ko ste vi kao brend. I možete da prilagodite vaše sopstvene etikete koristeći Wunderlabel da biste kreirali vaše dizajne.

Freelance pisanje

U svetu online marketinga, sadržaj je kralj. A kvalitetan sadržaj je ono po čemu se zapaža preduzeće.

Gotovo svakom preduzeću koje ima web sajt potreban je sadržaj. I osim ako sve ove kompanije ne pišu njihov sopstveni sadržaj (što one i ne rade), moraće da angažuju profesionalce koji znaju kako da naprave sadržaj koji određena publika želi da čita.

Ako ste odlični sa rečima i možete da angažujete čitaoce, posedujete vrednu veštinu koja može da vam donese pristojan život kao freelance piscu.

Freelance pisci rade u mnoštvu disciplina, a neke od njih su sledeće:

  • Blogger
  • White paper stručnjak
  • Email marketer
  • Copywriting
  • Uređivanje web sajta
  • Strateg sadržaja
  • Novinar
  • Stručnjak za naslove
  • Pisanje na društvenim mrežama
  • SEO pisanje
  • Stručnjak za sadržaj dugog formata
  • Grant pisanje
  • Stručnjak za odredišne ​​stranice
  • Ghostwriting

Ova lista bi mogla da se nastavi na još nekoliko stranica, ali shvatate poentu. Freelance pisanje pokriva mnoge discipline, i vi možete da postanete stručnjak u jednoj ili više oblasti koje vam najviše odgovaraju.

Tekstopisac

Možda jedina kreativna disciplina koja otkriva puni potencijal ljudskog kreativnog izražavanja je muzika.

Muzika se sastoji od pisanja, ritma, zvuka, vizuelne umetnosti, plesa i često je uključena u druge izvođačke umetnosti. A ako znate da pišete pesme, možete odlično da zaradite kao tekstopisac.

Verovali ili ne, Bruno Mars je njegovu karijeru započeo kao freelance tekstopisac. U stvari, napisao je mnoge poznate pesme pre nego što je iko znao njegovo ime ili čuo njegov glas. A ako imate sluha za muziku, nije preterana ideja da i vi to postignete.

Pisanje pesama počinje učenjem umetnosti postavljanja reči i tekstova u ritam, a odatle vaš kreativni um može da vas odvede na mesta o kojima neki ljudi nikada nisu ni sanjali.

Kreativnom umu je potreban izlaz. U suštini, ako ne koristite vaše talente i darove, ne živite do kraja vašeg potencijala. I tek kada prihvatite vaše prirodne sposobnosti, moći ćete da zarađujete za život od vaših talenata, čak i ako to počne kao skromna sporedna gužva.