blog.nadji-posao.rs
Za kandidate

Sedam korisnih saveta za freelancere

freelancere

freelancere

Freelancing svakako nije za svakoga, ali za neke može da bude rešenje za poboljšanje ravnoteže između posla i života ili da postanete sami sebi šef. Bez obzira da li razmišljate o freelancingu, tek počinjete ili radite sami, evo 7 saveta koje svaki freelancer treba da primeni:

1. Izračunajte vašu zaradu 

Vaša osnovna satnica = (godišnja plata + godišnji troškovi + godišnji profit) / godišnji naplativi radni sati

Ali, da li će satnica biti najbolji izbor za vaše poslovanje? Istražite prednosti i nedostatke naplate po satu ili po projektnim naknadama, dnevnim cenama ili paketima cena.

2. Uvek imajte ugovor 

Ugovor pomaže freelancerima da utvrde nekoliko stvari: stopu dogovorenu između vas i klijenta, parametre i obim projekta, rokove, revizije ili otkazivanje projekta i nadoknadu. Ugovori takođe pomažu u zaštiti od potencijalnih pravnih pitanja, nesuglasica i obezbeđuju da budete plaćeni za vaš rad.

3. Obavezno uzmite depozit unapred 

Može da bude teško da budete prepušteni sami sebi. Dakle, želite da budete sigurni da ćete biti plaćeni za vaš naporan rad. Pre nego što započnete bilo kakav posao za vašeg klijenta, obezbedite depozit. To možete da učinite na bilo koji način; primite ⅓ unapred, ⅓ na polovini projekta i konačnu ⅓ po završetku, ili zahtevajte varijaciju naknade za angažovanje, ili izaberite drugi procenat plaćanja koji najbolje odgovara vašem poslovanju.

4. Dobijte nisku stopu poreza 

Vaše poreske obaveze treba da budu deo određivanja vaših cena, a pošto se freelanceri smatraju samozaposlenim, oni podležu porezu na samozapošljavanje. Imajte na umu da ćete morati sami sebi da obezbedite stvari kao što su zdravstvena zaštita i penziono. Pored toga, važno je razmislite o tome kako možete da uštedite na porezima i koji je najbolji način da smanjite troškove.

5. Držite redovan raspored 

Zvuči jednostavno, ali većina freelancera zna da to nije tako lako kao što se čini. Zato je toliko važno da planirate vaš raspored i da ga se pridržavate. Zakazivanje vam omogućava da:

·         Ispoštujte važne rokove

·         Dajte svakom klijentu pažnju koju zaslužuje

·         Napravite ravnotežu između posla i života

6. Primena tehnologije i alata 

Freelancerima su dostupne neke sjajne tehnologije i alati. Evo nekoliko primera alata koji mogu da vam pomognu da završite vaš posao:

·         Fakturisanje: FreshBooks, Toggl, BlinkSale, Hiveage

·         Upravljanje projektom: Wunderlist, BaseCamp, Project Bubble, LiquidPlanner

·         Sprečavanje ometanja: Freedom, Cold Turkey, Focus Booster ili neki od ovih drugih cool alata

7. Budite stručnjak u vašoj niši za pronalaženje novih klijenata 

Pitate se kako da tražite nove klijente? Morate da se pozicionirate kao stručnjak u vašem prostoru i podelite vaše znanje sa svima koji žele da slušaju. Evo nekoliko načina na koje možete da plasirate sami sebe i vaše specijalizovane veštine za malo ulaganja ili besplatno:

·    Lično umrežavanje

·         Napravite blog

·         Održavajte vaše profile na društvenim mrežama ažurnim

·         Govorite na događajima

·         Objavite oglase za vaše usluge ili lični profil na raznim korisnim web sajtovima

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi bilo da ste već u freelance vodama ili da tek planirate da se u to upustite.

Related posts

Kome je potrebno lekarsko uverenje za zaposlenje? 

Admin
1 year ago

Savremen posao za one koji nemaju mnogo slobodnog vremena i one koji traže dodatni posao

Sasa Ristic
2 years ago

Freelance poslovi

admin_zoza
3 years ago