Postoje neki razlozi zašto prisustvo na Job fair-u ima savršenog smisla, a to mogu biti stvari koje niste uzeli u obzir. Cilj sajma je da studentima olakša put do željenog posla, prakse ili stručnog usavršavanja i poveže ih sa kompanijama koje će na ovaj način dobiti mlad, motivisan i pre svega, stručan kadar.

Stoga, evo nekoliko razloga da pridate važnosti prisustvu Job Fair-u:

  • Dobra konverzaciona praksa – Retko se osoba oseća prijatno kada predstavlja sebe na intervjuu. Odlazak na sajam poslova je odličan način da dobijete nešto od ove stvarne prakse. Možete isprobati različite „tehnike predstavljanja“ da biste utvrdili šta funkcioniše kod regrutera i poradite na svim važnim „malim razgovorima“ koji ponekad mogu biti tako nezgodni.
  • Efikasno je – Ako tražite posao, traženje može biti dosta zahtevno. Morate da pretražujete na raznim sajtovima ponude za poslove, čitate radove itd. Na sajmu poslova, imate sve regrutere za štandovima koji vas čekaju! Sve što treba da uradite je da odete do štanda koji vas zanima, predate biografiju i započnete razgovor.
  • Otkrijte nešto novo – Na Job Fair-u, zaista nemate nikakva ograničenja. Slobodni ste da istražujete i saznate o različitim industrijama (možda o kompaniji koju nikada ranije niste čuli) ili čak o drugoj karijeri.
  • Fizički vas angažuje – Odlazak na Job Fair-u zahteva od vas da isključite pretragu sa auto-pilota. Po mom mišljenju, to je dobra stvar. ao prvo, to vas izvlači iz kuće, što je posebno važno ako ste nezaposleni. Sajam poslova takođe može biti odlično mesto za umrežavanje. Možete se sastajati i sarađivati sa drugim tražiocima posla, često postoje seminari koje možete pohađati, i naravno upoznajete gomilu regrutera.

Prisustvovanje sajmu poslova i stručnih praksi može biti jedna od najvažnijih aktivnosti da pokrenete Vašu karijeru. „Job Fair“ vam pruža mogućnost da ostvarite kontakte u neformalnom okruženju.

Puno sreće u traženju posla!

Autor: Anđela Jovanović